U houdt van uw huisdier. U zorgt goed voor hem, hij krijgt voldoende beweging, goede voeding en als hij een keer ziek is gaat u naar de dierenarts.

Medisch is er tegenwoordig veel mogelijk. Behandelingen die vroeger een uitzondering waren zijn – bij wijze van spreken – nu routine. Een MRI, een CT-scan, een echo, uitgebreide operaties, behandeling van tumorziekten, suikerziekte of hartlijden…, uw dierenarts of specialist heeft er de kennis en kunde voor. Maar deze behandelingen kosten wel geld, soms zelfs veel geld. U moet daar financieel goed op voorbereid zijn.

De laatste jaren laten we dieren onnodig inslapen omdat de behandeling voor de eigenaar financieel niet haalbaar is. Ook blijken veel eigenaren niet te weten dat je je huisdier kunt verzekeren. Of ze zijn vergeten dat tijdig te doen. Zeker jonge dieren overkomt nog wel eens iets! Sparen voor medische zorg is een goede mogelijkheid. Bezwaar is echter dat uw huisdier niet weet of u genoeg gespaard heeft als het een ongeval krijgt of ziek wordt. Echt, het komt altijd onverwachts. Sinds een aantal jaren is het mogelijk om ook voor uw huisdier een ongevallen- en ziektekostenverzekering af te sluiten. Voor een vast bedrag per maand hoeft u zich dan, dankzij de verzekering, geen zorgen meer te maken over onverwachte medische kosten voor uw huisdier.

Wat is een huisdierverzekering?

Een huisdierverzekering is een zogenaamde risicoverzekering. Dat betekent dat de verzekering uitgaat van een risico, ‘een onvoorzien en onzeker voorval’. Als vooraf al zeker is dat een verzekeraar uit moet betalen, dan is dat geen risico maar een zekerheid. Een voorbeeld hiervan zijn de jaarlijkse entingen. Bij een aantal huisdierverzekeraars kan dit aanvullend meeverzekerd worden. De premie is dan gebaseerd op de gemiddelde prijs van een vaccinatie. Deze kosten worden over 12 premiemaanden verdeeld. Feitelijk is dit dan een financiering en geen verzekering tegen een risico. Meestal bent u duurder uit met dan zonder ‘verzekering’ tegen deze zekere kosten.

[box]“Ik ben zelf toch ook verzekerd, dus mijn hond Max ook. Ik moet er niet aan denken dat ik hem niet de beste zorg kan geven omdat ik de rekening van de dierenarts niet kan betalen.”[/box]

Een huisdierverzekering vergoedt veel maar niet alles

Het is een goede zaak om vooraf goed door te lezen wat er wel en niet vergoed wordt. Let in elk geval op de volgende zaken:

 • Hoe zit het met de eigen bijdrage?
 • Worden aandoeningen aan de heupen en ellebogen vergoed, ongeacht het gewicht?
 • Wat wordt er vergoed tijdens de wachttermijn?
 • Worden er kosten in rekening gebracht voor het indienen van een declaratie?
 • Kan de basisdekking uitgebreid worden met aanvullende dekkingen?
 • Hoeveel ervaring heeft de verzekeringsmaatschappij?
 • Wat zijn de uitsluitingen?
 • Vraag advies aan uw dierenarts inzake de te verwachten gezondheidsproblemen! Het afsluiten van een huisdierverzekering is een serieuze zaak, neem daar rustig de tijd voor. Kijk op de sites van de aanbieders en bel ze op wanneer u een vraag heeft. Het is belangrijk dat u vooraf weet waar u aan begint.

[box]“Het was me niet helemaal duidelijk wat er wel/niet vergoed werd, dus heb ik even gebeld. Het was zo’n prettig gesprek dat ik het meteen in orde gemaakt heb. Je weet het tenslotte maar nooit. Een ongeluk zit in een klein hoekje, toch?”[/box]

Premie afhankelijk van het type huisdier

Aanbieders van huisdierverzekeringen bepalen zelf de hoogte van de premie. Dat is de zogenaamde ‘vrije marktwerking’. Zij baseren zich daarbij op cijfers uit het verleden, de verwachtingen voor de toekomst en hun kostenstructuur. De Nederlandse Bank ziet erop toe dat er voldoende geld beschikbaar is bij de huisdierverzekeraars om aan de verplichtingen te voldoen.

Het is zeer gebruikelijk om de premie o.a. te baseren op:

 • Diersoort
 • Ras of gewicht
 • Geslacht
 • Leeftijd
 • In tegenstelling tot bijvoorbeeld een autoverzekering, is de eigenaar niet van invloed op de premie. Alle verzekeraars gaan er namelijk van uit dat de eigenaar goed voor zijn huisdier zorgt.

sokken

Deze sokken zijn verwijderd uit de darmen van een hond. Kosten: € 621,80

[box]“Gelukkig heb ik altijd een paar duizend euro op de spaarrekening staan. Dus als er een keer iets met onze kat Minou gebeurt, kan ik haar de medische zorg geven die nodig is.”[/box]

Huisdierverzekering wel of niet afsluiten?

Of het verstandig is om voor uw huisdier een huisdierverzekering af te sluiten kan niet simpelweg met een algemeen ‘Ja’ of ‘Nee’ beantwoord worden. Dat is voor iedere eigenaar een persoonlijke afweging. De vraag die elke eigenaar moet stellen is “Als mijn hond of kat vandaag een ongeluk krijgt of ziek wordt en de operatie gaat 700 à 800 euro kosten, kan ik dat dan op dat moment betalen?”

Verantwoord huisdierbezit betekent immers ook dat u goed voor uw huisdier zorgt na een ongeluk of bij een ziekte, juist dan zijn ze volledig afhankelijk van u. Door het afsluiten van een huisdier verzekering hoeft u zich geen zorgen te maken over onverwachte medische kosten, dat is een prettige zekerheid. Voor uw huisdier en voor u.

[box]Onze hond lijkt wel een stofzuiger.
rontgenfoto's

“Altijd let ik op wat Luna in zijn bek heeft, maar toch…,‘ineens’ had hij schroeven en een stuk glas doorgeslikt. Gelukkig waren we er op tijd bij en waren zijn darmen niet blijvend beschadigt. De rekening was er niet minder om, € 734,10. Dan ben je blij dat je een huisdierverzekering hebt.”[/box]

Let op de speciale aanbiedingen

Als u overweegt om voor uw huisdier een huisdierverzekering af te sluiten, kijk dan vooraf even of er nog speciale aanbiedingen zijn. Zo heeft Reaal Dier & Zorg bijvoorbeeld een € 10,- kortingsbon die bij uw dierenarts verkrijgbaar is. De €10,- ontvangt u retour van Reaal Dier & Zorg na ontvangst van uw eerste premiebetaling. Speciaal voor pups en kittens tot en met 6 maanden is er ‘Gezondheid Verzekerd’. Als u kiest voor de Reaal Dier & Zorg Verzekering en u geeft uw pup of kitten het eerste jaar de juiste Royal Canin voeding, dan ontvangt u na afloop van het 1e verzekeringsjaar 25% retour van uw eerste jaarpremie. Een goede gezondheid begint tenslotte bij een goede voeding! Op www.gezondheidverzekerd.nl leest u er meer over.

[box]“Ik zag al snel dat die pup van ons een kleine brokkenpiloot was, dus meteen verzekerd. Gelukkig maar want hij heeft eens een satéprikker ingeslikt. Na afloop van het eerste jaar, krijg ik ook nog 25% van mijn premie retour! ”[/box]

Vergelijk eerst huisdierenverzekeringen voordat u er één afsluit

Voordat u een huisdierenverzekering afsluit is het raadzaam om eerst een vergelijking te maken van huisdierenverzekeringen op basis van de beste dekking, prijs en voorwaarden, gekoppeld aan uw huisdier. Onze partner Vergelijkdirect.com vergelijkt op een onafhankelijke en kwalitatieve manier huisdierenverzekeringen. Zij zijn in het bezit van een AFM-vergunning zodat zij volgens strikte richtlijnen verzekeringen mogen vergelijken. Vergelijkdirect.com vergelijkt meer dan 15 huisdierenverzekeringen op basis van leeftijd, geslacht, ras en postcode van uw huisdier. In de vergelijking kunt u vervolgens inhoudelijk vergelijken op basis van de dekkingen per verzekeraar. Op deze manier krijgt u de meest passende verzekering voor uw huisdier voor de laagst mogelijke premie.

Wilt u starten met het vergelijken van huisdierenverzekeringen op premie, dekking en voorwaarden voor uw hond of kat? Start met vergelijken!

[vd_form id=”4667″ width=”300px” type=”horizontal”] algemeen