Vroeger konden honden alleen gesteriliseerd (eigenlijk “gecastreerd” omdat de eierstokken worden verwijderd in plaats van afgebonden) worden door middel van een snede in de buikwand, waarbij de eierstokken buiten de buik werden getrokken en verwijderd. Het trekken aan de ophangbanden van de eierstokken is het pijnlijkste van de ingreep.

Tegenwoordig kan uw hond ook gesteriliseerd worden met een kijkoperatie, een zogenaamde laparoscopische sterilisatie. Hierbij worden de eierstokken in de buik met een camera in beeld gebracht en verwijderd. Deze manier van opereren brengt, voor grotere rassen, voordelen met zich mee ten opzichte van traditionele methode.

Voordelen laparoscopische sterilisatie

Het voordeel van een laparoscopische sterilisatie bij uw hond is dat we naar de eierstokken in de buik toe gaan met een camera. Er worden dus maar kleine wondjes gemaakt en er hoeft niet aan de eierstokken ‘getrokken’ te worden om ze buiten te buik te krijgen. Dit maakt de ingreep minder pijnlijk. Omdat de buik niet open gemaakt wordt is er minder infectieriscio en een sneller herstel van de operatie,

Een kap is na de operatie niet nodig. Om likken aan de wondjes en aan de geschoren huid te voorkomen adviseren we het gebruik van een Medical Pet Shirt, dit is een soort romper die de huid beschermt.

Veilige manier van steriliseren

Met een laparoscopische operatie heeft de dierenarts meer overzicht tijdens de operatie en zullen complicaties minder snel optreden en sneller worden ontdekt.

De beste manier voor middelgrote en grote honden

Bovengenoemde voordelen gelden voor middelgrote en grote honden met een diepe borstkas. Omdat bij kleine honden en honden met een vlakke borstkas de eierstokken sowieso makkelijker bereikbaar zijn, heeft deze methode bij hen geen voordelen ten opzichte van de traditionele methode.