[fourcol_three] Alweer enkele maanden geleden werden wij op het spreekuur “verrast” met het 11 jarige kruisinghondje Buster. Buster zag er erg ongelukkig uit en kon niet staan op zijn rechter achterpoot. De eigenaar vertelde dat Buster ondanks zijn leeftijd nog altijd erg enthousiast buiten rond liep te rennen. Bij het uitlaten had Buster deze keer in zijn enthousiasme een inschattingsfout gemaakt toen hij langs een paaltje liep. Buster maakte de bocht rond het paaltje te kort en bleef in volle vaart met zijn rechter poot achter het paaltje hangen, waarna hij er niet meer op kon staan.

Bij het onderzoek van Buster viel ons op dat hij zijn achterpoot in een typische houding hield, met de hak naar binnen en de knie naar buiten gedraaid. Deze houding is heel typisch voor een probleem met de heup. Inderdaad bleek bij het lichamelijk onderzoek dat de heup erg pijnlijk was. Bij een dergelijk verhaal kan dat 2 dingen betekenen: een breuk van het bekken of het bovenbeen, of de heup uit de kom. De enige manier om hier achter te komen is het maken van een röntgenfoto. Vanwege de erge pijnlijkheid van de heup hebben we Buster eerst een injectie gegeven om de pijn weg te nemen en hem rustig en ontspannen te maken.

Op de röntgenfoto bleek dat Buster’s heup uit de kom was! Omdat Buster ondertussen lekker onder zeil en flink ontspannen was, hebben we de heup gelijk weer in de kom gezet. Na het terugzetten bleek eigenlijk al gelijk dat dit niet de oplossing zou zijn. Als we namelijk de poot van Buster bewogen, schoot hij gelijk weer uit te kom. Normaal gesproken wordt de heup op zijn plaats gehouden door een bandje wat van de heupkop in de heupkom loopt en door het kapsel om het gewricht. In Buster’s geval waren beide gescheurd en was er na het terugzetten van de heup onvoldoende stabiliteit. Er moest dus een andere oplossing komen. In sommige gevallen wordt een steunverband aangelegd die de heup op zijn plek moet houden. Dit verband moet zo’n 6 weken blijven zitten en is erg onplezierig voor het dier. In Buster’s geval hebben we gekozen voor een operatie.

Tijdens deze operatie is de heup teruggezet in de kom. Daarna is er een gaatje geboord in de rand van het bekken en een gaatje in het bovenbeen. Hiertussen wordt dan een band aangebracht die de heup op zijn plek houdt, op ongeveer dezelfde manier als het bandje in het gewricht wat gescheurd is doordat de heup uit de kom is gegaan. Ook het kapsel van het gewricht is tijdens de operatie hersteld.

Gelukkig is het herstel van Buster voorspoedig verlopen. Na een aantal dagen ging hij weer op zijn poot lopen ondertussen kan hij weer naar hartelust rondrennen. Alleen oppassen dat hij de volgende keer niet weer “voor paal komt te staan!”

Button Text [/fourcol_three] [fourcol_one_last] Buster1_jpg


OKBuster2OKbuster1Buster2
[/fourcol_one_last]