Wij begrijpen heel goed dat een bezoekje aan de dierenarts voor zowel u als voor uw huisdier wat stress kan veroorzaken. Sommige dieren rennen gelukkig kwispelend naar binnen, maar andere vinden het bezoekje toch wel wat spannend. Als uw huisdier de autorit of het onderzoek op de behandelingstafel spannend vind, dan is het bezoekje voor u ook gelijk minder aangenaam. Wij kunnen daarom niet genoeg benadrukken dat u van harte welkom bent om met uw huisdier langs te komen zonder afspraak. Uw hond of kat kan dan wennen aan de geuren, geluiden en omgeving zonder dat er verder wat van ze gevraagd zal worden. Het is gelijk een mooie gelegenheid om uw hond te laten wennen aan de weegschaal. Vraag onze medewerk(st)ers gerust om hulp, wij komen graag een knuffel en een snoepje brengen.

 

katten in mandje

Het is met alle vormen van vervoer van belang dat de hond, kat of het konijn tijd heeft om te wennen aan het vervoer, het vervoersmiddel en de duur van de reis. Neem de training hiervan serieus en neem vooral de tijd ervoor. Een juiste training voorkomt een dierenleven lang stress. Weet u niet zeker wat de veiligste en / of handigste manier is voor transport van uw huisdier wij geven u graag advies.

Konijn mee op stap

Konijnen zijn stressgevoelig en het volle aanzicht van bijvoorbeeld een hond op een halve meter in de wachtkamer wordt niet gewaardeerd. Een veilig en afgeschermd hoekje in de draagmand is daarom gewenst. Verder moet het konijn eenvoudig uit het transportmiddel te pakken zijn. Konijnen kunnen enorme krachten ontwikkelen bij spartelen waardoor zelfs een rug kan breken. Neemt u het konijn mee in haar kooi neem dan kranten als bodembedekking in plaats van andere zaken, fijnere bodembedekking vliegt alle kanten op en kan voor huidirritaties zorgen bij (hecht)wondjes.

Hond in de auto

Als de hond meegaat in de auto dan is een veiligheidsgordelverbinding aan te bevelen. Als het dier in een stationwagen wordt vervoerd zorg dan voor een zeer sterke afscheiding of een speciale reisbench. We hebben de ergste dingen meegemaakt met verwondingen van mens en dier. Grote honden die met rek en al in de nek vlogen van de passagiers bij een noodstop, maar ook honden die van de bank vlogen bij aanrijdingen.

Hond in het fietsmandje

Dit betreft natuurlijk altijd kleine hondjes. Een mand met een “doorkijkdeksel” heeft de voorkeur zodat de hond er niet uit kan springen. Als dat niet kan dan of een heel kort lijntje zodat de hond er niet uit kan springen of juist een langere lijn waarmee de hond de grond kan bereiken. Een te korte lijn heeft een “galgeffect” met alle gevolgen van dien. Regelmatig zien we gebroken pootjes van “spaakincidentjes”.

hondenkarHond in de bakfiets of fietskar

Een handig vervoersmiddel voor de oudere of minder mobiele hond, bijvoorbeeld bij herstel van een operatie. Ook hier is het belangrijk dat de hond veilig en ‘vast’ zit. De hond moet niet uit de bak of kar kunnen springen of (in het geval van een oudere of herstellende hond) op een harde ondergrond liggen. Een kleed, tuig en lijn zijn erg prettig en helpen hierbij. Er zijn ook speciale bakfietsen en hondenfietskarren met een overkapping die voorkomen dat de hond eruit kan springen.

Kat in het bakkie

Enkele tips

 1. Keuzestress.
  Als eerste is het belangrijk om een goede reismand aan te schaffen. De voorkeur gaat uit naar een stevige kunststof mand, waarbij de bovenkant open kan en die ruim genoeg is voor de kat om zich in te bewegen. De mand moet goed schoon zijn zodat alle vreemde geurtjes er uit zijn en voorzien van een zacht kleedje. Neem NOOIT een kat los mee naar de dierenarts. Ook al zit hij aan een lijntje, u kunt zomaar een enorme hond bij de dierenarts treffen of uw kat weet zich op straat toch uit het tuigje te wurmen. U kunt bij ons altijd een mandje lenen.
 2. Introduceren.
  De mand kan in de kamer gezet worden zodat de kat er aan kan wennen. Plaats het niet midden in de kamer, maar op een locatie waar de kat normaal gesproken ook zou slapen. Op den duur zal de kat het als slaapplaats gaan zien. Als de kat het erg spannend vindt kan het helpen om hem te verleiden met brokjes of een speeltje.
 3. Een stapje verder.
  Als de kat comfortabel is en er met regelmaat zelf voor kiest om in de reismand te gaan, kan af en toe de deksel dicht. Doe dit aanvankelijk kort en beloon de kat als hij rustig blijft. Als de kat geen signalen van stress vertoont kan het wat langer opgebouwd worden.
 4. Wennen aan het reizen.
  De laatste stap is het optillen van de draagmand en er mee gaan lopen. Het wennen aan de auto zal (net als met andere dieren) geleidelijk geïntroduceerd moeten worden. Dat wil zeggen, eerst in de auto zonder de motor aan, dan laten wennen met draaiende motor en gaat dat goed, een klein stukje rijden.
 5. Weer naar huis.
  Wat meestal vergeten wordt is, om ook aandacht te besteden aan de herintroductiebij het thuiskomen als er meerdere katten in huis zijn. De kat die weg is geweest, ruikt anders en ziet er soms anders uit (een kraag of een romper) en dat kan voor een conflict zorgen. Zet het transportmandje niet gelijk in de kamer met de andere kat erbij, maar in een andere ruimte. Het kan ook helpen om de kat die weggeweest is, in te wrijven met een kleedje waar hij vaak op slaapt zodat hij de vertrouwde geur weer aanneemt.
  Kitten draagmand

Daarnaast is het belangrijk om bij een gezamenlijk bezoek aan de dierenarts, de katten elk in een eigen reismand te zetten en niet gezamenlijk. De kans op conflicten is dan veel groter.

Ons vriendelijke verzoek is om altijd uw kat in een reismand te vervoeren naar de dierenkliniek. Dit voorkomt ongevallen bij onverwachte situaties. 

Bezoekje thuis

Natuurlijk is het ook mogelijk om de een huisvisite met de dierenarts af te spreken. Veel mensen maken gebruik van deze optie wanneer hun huisdiertje ingeslapen moet worden. Maar het is ook mogelijk dit af te spreken wanneer het u en uw huisdier beter uitkomt. Sommige dieren hebben zo’n last van stress van of de autorit of het bezoekje in de kliniek dat het fijner is als de dierenarts zonder het witte jasje aan huis komt.

Vraag ons gerust naar de mogelijkheden voor u en uw huisdier.