Skip to main content
Nieuws

Laparoscopische sterilisatie teef

By 29 augustus 2017No Comments

In onze kliniek geven wij de voorkeur aan laparoscopische (via een kijkoperatie) sterilisatie van teefjes zwaarder dan 20 kg. Waarom?

Voorheen konden honden alleen gesteriliseerd (eigenlijk gecastreerd) worden door middel van een snede in de buikwand, waarbij de eierstokken werden verwijderd. Tegenwoordig kan uw hond ook gesteriliseerd worden met een kijkoperatie, een zogenaamde laparoscopische sterilisatie. Hierbij worden de eierstokken in de buik met een camera in beeld gebracht en verwijderd. Deze manier van opereren brengt, voor sommige rassen, voordelen met zich mee ten opzichte van traditionele methode.

Voordelen laparoscopische sterilisatie

Het voordeel van een laparoscopische sterilisatie bij uw hond is dat we naar de eierstokken in de buik toe gaan met een camera. Er worden dus maar kleine wondjes gemaakt en er hoeft niet aan de eierstokken ‘getrokken’ te worden om ze buiten te buik te krijgen. Dit maakt de ingreep minder pijnlijk. Omdat de buik niet open gemaakt wordt is er minder infectieriscio en een sneller herstel van de operatie,

Een kap is na de operatie niet nodig. Om likken aan de wondjes en aan de geschoren huid te voorkomen adviseren we het gebruik van een Medical Pet Shirt, dit is een soort romper die de huid beschermt.

Veilige manier van steriliseren

Met een laparoscopische operatie heeft de dierenarts meer overzicht tijdens de operatie en zullen complicaties minder snel optreden en sneller worden ontdekt.

De beste manier voor middelgrote en grote honden

Bovengenoemde voordelen gelden voor middelgrote en grote honden met een diepe borstkas. Omdat bij kleine honden en honden met een vlakke borstkas de eierstokken sowieso makkelijker bereikbaar zijn, heeft deze methode bij hen geen voordelen ten opzichte van de traditionele methode.